Don't worry,be happy!!!

Don't worry, be happy!!!
 
HomeHome  CalendarCalendar  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share
 

 Sedam razloga za svilu

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 204
Age : 33
Registration date : 2008-07-20

Sedam razloga za svilu Empty
PostSubject: Sedam razloga za svilu   Sedam razloga za svilu Icon_minitimeSun Jul 27, 2008 3:30 pm

Japanska svila habutai, šifon, šantung, krep... Kad se sjaji ili leprša, bilo gusto ili rijetko tkana, oko će je zapaziti, ruka krenuti prema materijalu i odmah znate – to može biti samo svila.

Sedam razloga za svilu 115

Tekstilna industrija nudi i jeftina sintetička vlakna, kao što su rajon i najlon. No svila je ipak tkanina kojoj nema ravne.

"Unatoč napretku znanosti i tehnologije, prava svila ne može se proizvesti umjetnim putem", kaže kustos Muzeja svile u Yokohami.

"Znamo sve što nam treba, od molekularne formule do strukture, no ipak ne znamo kako proizvesti svileno vlakno. To je tajna koju jednostavno ne možemo odgonetnuti!"

Zašto volimo svilu?

1. Sjaj
Svila ima prekrasan sedefasti sjaj, što je posljedica slojevite građe fibroinskih niti koje poput prizme razlažu zrake svjetlosti.

2. Štiti kožu
Svila štiti kožu i tako što upija ultraljubičaste zrake. Smatra se da svila štiti kožu od raznih oboljenja. Neki kozmetički preparati načinjeni su od svilenog praha.

3. Ne iritira kožu
Za razliku od umjetnih imitacija aminokiseline od kojih je načinjena svila ne iritiraju kožu.

4. Čvrsta
Svilena nit jednako je čvrsta kao čelično vlakno jednake debljine.

5. Dobro upija vlagu i regulira temperaturu Aminokiseline i sitne šupljine u vlaknima svile dobro upijaju i ispuštaju vlagu. Time ugodno hlade kožu za ljetnih vrućina i omogućavaju joj da bude suha.

6. Otporna na visoke temperature Svila nije lakozapaljiva, no čak i ako se zapali, pri gorenju ne nastaju otrovni plinovi.

7. Ne stvara statički elektricitet
Budući da ima i pozitivne i negativne ione te dobro upija vlagu, svila ne stvara puno statičkog elektriciteta, kao što je to slučaj s nekim drugim tkaninama.

Održavanje svile

Pranje
Odjeću od svile najbolje je odnijeti na kemijsko čišćenje. Ako je perete kod kuće, koristite deterdžent s neutralnom pH formulom. Perite je u mlakoj vodi (do 30 stupnjeva). Nemojte je jako trljati, gnječiti ni cijediti i nemojte je sušiti u sušilici.

Glačanje
Svilene tkanine glačajte preko krpe, pazeći da temperatura na glačalu bude ispravno podešena. Nastojte glačati u smjeru tkanja. Paru podesite na minimum ili je potpuno isključite.

Uklanjanje mrlja
Za prvu ruku položite svilu na neku suhu tkaninu tako da joj je prava strana okrenuta prema dolje, a zatim nekoliko puta pritisnite mrlju vlažnom krpom, no nemojte njome trljati tkaninu. Kasnije odnesite odjeću na kemijsko čišćenje.

Držanje u ormaru
Pazite da svilena odjeća ne bude izložena vlazi i svjetlosti. Zaštitite odjeću od moljaca. Objesite je na vješalicu (po mogućnosti obloženu spužvom) ili je položite na policu, pazeći da je što manje presavijate.

O čemu ovise specifična svojstva raznih vrsta svile?
Degumiranje je postupak kojim se uklanja gumeni sloj sericina koji obavija fibroinske niti. Svila koja nije degumirana hrapava je i teško se boji. Naprimjer, šifon je pomalo hrapav jer na svilenim nitima još uvijek ima malo sericina.

Svojstva svile ovise i o tome koliko je jako konac usukan. Japanska svila habutai vrlo je mekana i glatka jer je satkana od konca koji je vrlo slabo usukan. S druge strane, krep je hrapav i valovit jer je satkan od jako usukanog konca.

Bojenje je također vrlo važno. Svila se lako boji. Boje lako i duboko prodiru u fibroinske niti i zato su izuzetno postojane. Osim toga, prirodna svila, za razliku od umjetnih vlakana, ima i pozitivne i negativne ione, što znači da se tkanina može dobro obojiti praktički bilo kojom vrstom boje. Svilu se može bojiti prije tkanja (10) ili kasnije kao gotovu tkaninu. Kod oslikavanja kimona metodom yuzen svila se boji nakon tkanja, a potom se rukom slikaju prekrasni motivi.
Back to top Go down
View user profile http://be-happy.forumotion.com
 
Sedam razloga za svilu
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Don't worry,be happy!!! :: Ozbiljne teme :: Lepota i zdravlje-
Jump to: