Don't worry,be happy!!!

Don't worry, be happy!!!
 
HomeHome  CalendarCalendar  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share
 

 10 cinjenica o polnim bolestima

Go down 
AuthorMessage
Admin
Admin
Admin
Admin

Number of posts : 204
Age : 33
Registration date : 2008-07-20

10 cinjenica o polnim bolestima Empty
PostSubject: 10 cinjenica o polnim bolestima   10 cinjenica o polnim bolestima Icon_minitimeSun Jul 27, 2008 3:49 am

Da li upražnjavate siguran seks? Ako je odgovor "Ponekad" ili "Mislim da da", opasno se igrate sa svojim zdravljem. Samo u Americi se godišnje otkrije 19 miliona (!) novih slučajeva polnih bolesti, i to je polovina pacijenata u starosnoj grupi od 15 do 24 godine. Šokirani? Ako niste dovoljno, evo još jednog podatka: više od 50 % svetske populacije će barem jednom u životu biti inficirani nekom seksualno prenosivom bolešću. Tako da ako mislite da se to ne može desiti vama, razmislite ponovo.

Žene su podložnije polno prenosivim bolestima... ... i to nema nikakve veze sa promiskuitetom, već sa anatomijom. Lakše je muškarcima da prenesu polnu bolest ženama, nego obrnuto. Venerične infekcije se takođe teže otkrivaju kod žena.

Postoji više od 25 polno prenosivih bolesti Najčešće su hlamidija, gonoreja, hepatitis B, genitalni herpes, HIV, humani papiloma virus (HPV), sifilis, stidne vaši i trihomonijaza. Infekcije mogu biti virusne, bakterijske ili parazitske.

Polne bolesti se prenose i oralnim seksom Suprotno popularnom verovanju, oralni seks ne znači bezbednost. Poseban rizik postoji od dobijanja gonoreje, sifilisa, herpesa i hepatitisa B. Uvek koristite kondom kod oralnog seksa sa novim partnerom, bilo da je u pitanju muškarac ili žena (postoje i ženski kondomi). Infekcija prelazi sa osobe na osobu putem sperme, vaginalne tečnosti i krvi. Takođe može dospeti u organizam putem minijaturnih ranica u ustima, vagini i anusu.

Polne bolesti se mogu lečiti, ali se sve ne mogu izlečiti Bakterijske infekcije kao što su hlamidija, gonoreja i sifilis mogu se izlečiti antibioticima. Virusne bolesti kao što su herpes, hepatitis B, HIV, HPV i polne bradavice su neizlečivi, ali se mogu držati pod kontrolom. Život sa polno prenosivom bolešću može da utiče ne samo na fizičko, već i na mentalno i emotivno zdravlje. Ako imate ili ste imali neku bolest, recite potencijalnim partnerima pre seksualnog kontakta. Budite iskreni jer u nekim zemljama je protivzakonito ako niste. A pre seksa sa novim partnerom, obavezno se testirajte.

Neke polne bolesti nemaju vidljive simptome Možda i ne znate da ste zaraženi, bilo vi, bilo vaš partner. Hlamidija je posebno asimptomatična. Kod HIV-a može proći 10 ili više godina da se primete simtomi. Vreme otkrivanja zavisi od tipa polne bolesti. Lako ih je pomešati sa infekcijama urinarnog trakta ili gljivičnim infekcijama. A i nije neophodno da imate simptome da biste bili prenosilac.

Netretirane bolesti mogu da imaju ozbiljne zdravstvene posledice Žene pate više i češće od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. I dok ne primete simtome, može proći isuviše vremena. Tada komplikacije predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje. Polne bolesti mogu da uzrokuju zapaljenje karlice, kancer grlića materice, bolesti jetre i neplodnost. Trudnice sa polnim bolestima rizikuju vanmaterične trudnoće, pobačaje i prerani porođaj. U najgorem slučaju, nelečeni sifilis može dovesti do smrti.

Hlamidija je najčešća infekcija Procenjuje se da svake godine nastane 2,8 miliona novih slučajeva infekcije hlamidijom. Većina tih slučajeva nije dijagnozirana. Hlamidija utiče na grlić, a posebno su joj podložne adolescentkinje jer se njihov cerviks menja tokom puberteta. Najveći broj žena sa hlamidijom nema nikakve simptome. Netretirana, hlamidija može uzrokovati upalu karlice, neplodnost ili sraslu matericu.
Većina doktora na rutinskom pregledu ne primeti polne bolesti Manje od jedne trećine lekara pregledaju pacijente na polno prenosive bolesti ukoliko im se ne skrene pažnja na to. I nemojte pretpostaviti da je normalan Pap-razmaz garancija dobrog zdravlja. On samo detektuje promene u ćelijama grlića materice. Zahtevajte detaljne testove ako imate i najmanju sumnju.

Kondomi ne garantuju stoprocentnu zaštitu Mogu da puknu ili da spadnu, ali su ipak, pored apstinencije, najbolja zaštita od polno prenosivih bolesti. Koristite kondom svaki put kada imate vaginalni, oralni ili analni seks sa novim partnerom ili izvan monogamne veze.

Oko 50% seksualno aktivnih žena u nekom momentu u životu dobiju HPV virus Od 100 vrsta HPV virusa, oko 30 je seksualno prenosivo. Oko deset je visoko rizično i može da dovede do raka grlića materice. "Nisko rizične" vrste uzrokuju kondilome, ili genitalne bradavice. Mnogi nikad neće ni saznati da imaju virus u sebi jer se zdrav imuni sistem organizma sam može izboriti sa njim. Agresivnije vrste HPV-a mogu da prouzrokuju ozbiljne probleme. Jedini način da se HPV otkrije je Pap-test. Takođe možete razmisliti i o vakcini "Gardasil" koja je odobrena u jesen 2006. Razgovarajte sa svojim doktorom o prednostima vakcinacije.
Back to top Go down
View user profile http://be-happy.forumotion.com
 
10 cinjenica o polnim bolestima
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Don't worry,be happy!!! :: Ozbiljne teme :: Lepota i zdravlje-
Jump to: